Opleiding

Opleiding in tijden van COVID-19

Hieronder vind je enkele specifieke punten m.b.t. de opleiding klinische geriatrie. Voor overige (specialisme overstijgende) vragen verwijzen we je naar de website van de RGS. Heb jij nog vragen waarop je het antwoord hieronder of op de website van de RGS niet kunt vinden? Mail dan naar jnvkg@nvkg.nl.

Verder vind je hieronder een lijst met relevante websites met onder andere informatie over de opleiding, zwangerschap en COVID-19 en tips en adviezen om fysiek en mentaal fit te blijven. Mis je een belangrijke link? Ook dan horen we het graag!

LOAG-dagen
De LOAG-dagen tot en met december 2021 zullen digitaal plaatsvinden. In oktober wordt een besluit genomen over de LOAG van januari en verder.

Leerdoelen
De COVID-zorg in de kliniek biedt ook mogelijkheden om kennis en vaardigheden te verwerven of verdiepen. Zie onze tips hierover in deze handreiking.

De RGS heeft aangegeven zich billijk en redelijk op te stellen en wil zo flexibel mogelijk zijn. Worden leerdoelen niet gehaald, dan is het advies om dit met je opleider te bespreken. Oplossingen zullen vaak maatwerk zijn, maatwerk dat in overleg tussen AIOS en opleider vormgegeven wordt. RGS heeft aangegeven deze werkwijze te willen faciliteren. Wij verwachten dus geen ‘formele problemen’ bij de uitvoering.

Zie ook de website met veelgestelde vragen hier.

Opleidingsvisitaties
Opleidingsvisitaties zijn in ieder geval tot en met december 2021 digitaal.

Peer support
In hectische tijden is het belangrijk goed voor jezelf en elkaar te zorgen. Peer support kan hierbij essentieel zijn. Je wordt mogelijk op andere afdelingen ingezet, moet nieuwe dingen leren in hele korte tijd, hebt te maken met patiënten die enorm ziek zijn en waarvan een deel komt te overlijden. Dit zijn heftige zaken die we niet moeten onderschatten. Wij roepen je daarom op nauw contact te houden met jouw collega’s, je opleider of een ander teamlid. Zorg dat je weet hoe peer support lokaal is geregeld en dat er debriefings zijn na de dienst in jouw instelling en maak hier gebruik van. In een korte rondgang langs ziekenhuizen lijkt peer support lokaal goed beschikbaar. Is er bij jou of naaste collega’s aanvullend behoefte aan peer support dan vragen we dat te melden via jnvkg@nvkg.nl.

Relevante websites

Opleiding
Veelgestelde vragen omtrent de opleiding kun je vinden op de website van de RGS. Dit betreft specialisme overstijgende vragen en zijn ook van toepassing op de opleiding klinische geriatrie.
Klik hier voor de website van de RGS.

Roosters en arbeidsomstandigheden
Voor vragen omtrent roostering en arbeidsomstandigheden kun je terecht bij het meldpunt van De Jonge Specialist (mits je lid bent). Klik hier voor hun contactgegevens.

Zwanger?
De bijlage ‘zwangerschap, werk en COVID-19’ van de LCI-richtlijn COVID-19 vind je hier.

Initatieven en tips om fysiek en mentaal fit te blijven
De Federatie Medisch Specialisten, De Jonge Specialist en de LAD hebben alle tips, initiatieven en handreikingen om fysiek en mentaal fit te blijven gebundeld. Je vindt ze hier.

Tips van de werkvloer.
Word jij ingezet op een COVID-19 afdeling? De jonge specialist heeft een overzicht gemaakt met tips van de werkvloer. Deze vind je hier.

Richtlijnen en overige medische informatie m.b.t. COVID-19
De RIVM richtlijn voor ziekenhuizen en GGD’s vind je hier.

Hier vind je een nuttige overzichtspagina COVID-19 van de Federatie Medisch Specialisten met o.a. verwijzing naar richtlijnen en webinars. Tevens kun je je hier aanmelden voor de nieuwsbrief van de FMS m.b.t. COVID-19.

Algemene informatie RIVM rondom COVID-19
Klik hier voor actuele informatie over COVID-19.
Klik hier voor de vraag & antwoord pagina van het RIVM.