Vitamine-B12-tekort

Wat is een vitamine B12?

Vitamine B12 (of cobalamine) is een vitamine wat voorkomt in melkproducten, vlees, vis en eieren. Opname in het lichaam geschiedt in het laatste deel van de dunne darm. Dit kan alleen als het cobalamine gebonden is aan de stof ‘instrinsic factor’, die aanwezig is in maagzuur. Vitamine b12 is nodig voor DNA-synthese van cellen. Een tekort geeft problemen met sneldelende cellen in het lichaam. Leidend tot onder andere bloedarmoede, moeheid, diarree, pijnlijke tong en zenuwaandoeningen. Met een doof, tintelend gevoel in handen en voeten, evenwichts-coördinatiestoornissen en looproblemen. (gecombineerde strengziekte).

Een tekort kan ontstaan bij veganisten, na een operatie aan het laatste deel van de dunne darm of een dunne darmziekte. Na een maagoperatie of bij auto-immuun gastritis waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen de “intrinsic factor”.

Bij ouderen kan de productie van maagzuur afnemen, dit, zeker in combinatie met slechtere voeding, leidt tot een hogere frequentie van vitamine B12 tekort bij ouderen.

Rol van de geriater

Bij het algemeen geriatrisch onderzoek zal, zeker als er sprake is van bloedarmoede en-of neurologische stoornissen, altijd het vitamine B12 gehalte in het bloed bepaald worden. Als er sprake is van een tekort wordt suppletie, meestal in de vorm van intra-musculaire injecties voorgeschreven.