Syndroom van Charles Bonnett

Wat is het Syndroom van Charles Bonnet?

Dit is een aandoening waarbij geestelijk gezonde personen, die op latere leeftijd (vaak › 65 jaar) blind of slechtziend worden, beelden zien die er in de werkelijkheid niet zijn. Het gaat om scherpe, complexe heldere beelden van mensen, dieren, of omgeving, het kunnen realistische of fantasie beelden zijn. De beelden zijn niet angstaanjagend en meestal ziet de persoon het irreële karakter ervan in.

Het verschijnsel is genoemd naar de Zwitserse filosoof Charles Bonnet die in 1760 als eerste deze afwijking beschreef, die hij ontdekte bij zijn slechtziende grootvader.

Rol van de geriater

Er is nog geen goede therapie voor het syndroom van Charles Bonnet. Als het gezichtsvermogen verbeterd kan worden, kan dit soms helpen. De geriater zal dan naar de oogarts verwijzen. Vaak is dit echter niet meer mogelijk. Soms schamen mensen zich, of zijn bang dat ze gek worden. Daarom is het van belang om bij oudere slechtzienden specifiek naar dit verschijnsel te vragen, en als het aanwezig is, uit te leggen dat er geen sprake is van een geestelijke stoornis. En het mechanisme van ontstaan te verklaren.