Ondervoeding

Wat is ondervoeding?

Van ondervoeding is sprake bij onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand. En bij een Body Mass Index (BMI (gewicht / lengte2)) van kleiner dan 18,5. Ouderen (>65 jaar) zijn ondervoed bij een BMI van < 20. Ondervoeding komt frequent voor bij ouderen, ca 30% van de kwetsbare ouderen die thuis wonen en hulp krijgen van de thuiszorg zijn ondervoed. Deze percentages liggen nog hoger bij ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen en bij ouderen in het ziekenhuis. Ondervoeding kan leiden tot vitamine tekort, verminderde weerstand voor ziektes,  mobiliteitsproblemen en slechter herstel van ziektes en operaties. Ondervoeding is een onafhankelijke factor voor vroegtijdig overlijden.

Oorzaken voor verhoogde kans op ondervoeding bij ouderen zijn onder andere, minder dorst- en hongergevoel, gebitsproblemen en verminderde eetlust door chronische ziektes en medicijnen.

 

Rol van de geriater

De geriater zal bij onderzoek altijd vragen naar de eetlust en gewichtsverlies. Bij een opname op de geriatrische afdeling in het ziekenhuis is de intake en voedingstoestand van een patiënt altijd een punt van aandacht. Als dit onvoldoende is wordt in samenwerking met een dieëtist de voeding aangepast of eventueel sondevoeding gestart.