Obstipatie

Wat is obstipatie?

Ook wel constipatie of verstopping genoemd.

Men spreekt hiervan als de ontlasting minder dan 3 keer per week komt of als dit alleen lukt met hard persen. Obstipatie komt vaak voor bij ouderen

Het voedsel wordt in de darmen verteerd, hierbij wordt, vooral in de dikke darm, vocht aan de voedselbrei onttrokken. Als de passage door de dikke darm te lang duurt, wordt er teveel vocht onttrokken, dit leidt tot harde ontlasting en obstipatie. Oorzaken hiervoor zijn vooral verkeerde eet- en leefgewoontes, zoals onvoldoende drinken, vezelarme voeding en onvoldoende lichaamsbeweging. Maar ook medicijnen (oa pijnstillers, ijzertabletten, antidepressiva) en bepaalde ziektes (o.a. schildklierafwijkingen, parkinson, depressie en dikke darmziektes) kunnen tot obstipatie leiden.

Obstipatie geeft klachten van buikpijn, misselijkheid, verminderde eetlust, aambeien, bloed bij de ontlasting en soms ook paradoxale (overloop) diarree.

 

 

Rol van de geriater

Veel geriatrische pat├źnten hebben last van obstipatie. Bij hen spelen vaak meerdere van bovenstaande factoren een rol bij het ontstaan van de verstopping.

De geriater zal adviezen geven over betere eet- en drinkgewoontes, lichaamsbeweging bevorderen door bijvoorbeeld een verwijzing naar een geriatrische fysiotherapeut en veroorzakende medicijnen waar mogelijk stoppen of vervangen door andere. Vaak is het nodig laxerende middelen voor te schrijven. Soms is ook aanvullend onderzoek, in de vorm van bloedonderzoek of een darmonderzoek nodig om oorzaken op te sporen.