Blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking (urineweginfectie) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. En wordt meestal veroorzaakt door bacteriƫn, die in de darm leven, maar daar niet schadelijk zijn. Ook de urineleiders en de urinebuis kunnen bij een urineweginfectie ontstoken zijn.

Als de infectie doorloopt tot de nieren spreekt men van een nierbekken-ontsteking. Een blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat zij een kortere urinebuis hebben. Ouderen hebben vaker een urineweginfectie dan jongeren, o.a. omdat bij hen vaker een residu in de blaas achterblijft na plassen, wat een groter risico op infectie geeft. Bij vrouwen komt dit door bv een verzakking, bij mannen door een vergrote prostaat.

Rol van de geriater

De geriater ziet veel patiƫnten met een urineweginfectie. Vaak hebben deze ouderen niet de typische klachten van een blaasontsteking, zoals frequente kleine beetjes plassen, en pijn, maar vagere klachten of een acute verwardheid. Om de oorzaak van deze atypische klachten niet te missen hoort er bij het standaard geriatrisch onderzoek bijna altijd onderzoek van de urine en bloed op een ontsteking.